Witstaart

projecten

betonplint betontredes
METAMORFOSE VARKENSSCHUUR

Van donkere varkensschuur naar zonovergoten familiehuis.

W-outline

Tot 1988 stonden er de varkens, daarna alleen nog maar spullen. Na jaren krijgt deze schuur weer een functie, nu als leefruimte.

 

Om in de varkensschuur te kunnen wonen was het vooral nodig om goed te isoleren: Vloer, gevels en dak zijn volledig vernieuwd om er een comfortabele woning van te maken. In de hele schuur is de vloer verlaagd om hoogte te creëren. Een betonplint laat de originele hoogte zien en is meteen een waterkering.

 

Ruimtelijk was het al zo’n beauty dat we alleen alle benodigde functies bij elkaar in het midden van de ruimte hebben geplaatst. Specifiek voor de behoefte van dit gezin maakten we een (kleine) verdiepingsvloer waar ze kunnen werken, een leefkeuken aan de ene kant en een enorme boekenkast aan de andere kant. Eindelijk hebben ze een huis waar alle boeken uit de dozen kunnen.

 

We hebben net zo lang gepuzzeld tot we alle andere ruimtes als wc, douche, meterkast en wasruimte in het oude gedeelte van het huis kwijt konden. Zo ontstond de mogelijkheid om de schuur zo open mogelijk te houden. Er zijn prettige hoekjes om je terug te trekken, maar er is vooral veel ruimte. Alle vertrekken staan in verbinding met elkaar. En in verbinding met buiten. Glas op de plek van alle oude staldeuren maken er een met licht overgoten leefruimte van.

 

“Door verder te kijken dan de meest logische oplossing hebben ze voor ons een unieke en praktische woning gecreëerd. Oud en nieuw zijn perfect in balans gebleven”.