Witstaart

NIEUWE STADSVILLA

Op een historische groene kavel in hartje Oldenzaal

W-outline

“In dit ontwerp zie je de goede samenwerking tussen opdrachtgever en architect.”

monumentcommissie gemeente Oldenzaal

Onze opdrachtgevers werden verliefd op de groene kavel van Poortstraat 70.

Een verborgen parel in hartje Oldenzaal. Met daarop een monumentaal theehuis en uitzicht op de historische binnenstad. En wij mochten dit droomhuis voor ze ontwerpen!

Uit een zorgvuldige analyse van de plek ontstond ons ontwerp voor de nieuwbouw. Dat was een puzzel van zichtlijnen, lichtinval, de locatie van heel bijzondere oude bomen en een goede balans tussen openheid en geborgenheid. Alle ruimtes in dit huis zijn specifiek ontworpen voor dit gezin. Ieder heeft z’n eigen plek.

 

De gevel aan de Poortstraat is meer gesloten, geïnspireerd op de oude stadsmuur die hier stond. Ter plaatse van de grote magnolia opent zich de gevel, waardoor een groen hofje ontstaat. In het midden een doorkijk naar de gevel van het monumentale theehuis, dat we door het zichtbaar te maken weer ‘teruggeven aan de stad’.

Richting de patiotuinen en het stadscentrum loopt het groene dak op; lichte open woonruimtes gaan hier over in de nieuw ontworpen tuinen.

Helemaal rechts op het kavel bedachten we ‘het cortenhuis’. Geïnspireerd op de archetype hoge huisjes die in veelvoud aan de Poortstraat aanwezig zijn, en vormt een hoog volume, uitgevoerd in Cor-Ten staal.

 

Met een groot team van deskundigen lukt het om dit ambitieuze ontwerp daadwerkelijk te realiseren. Aannemer, constructeur, installateurs, tuinarchitect, interieurbouwers, overige adviseurs en niet te vergeten onze opdrachtgevers werkten het hele traject nauw samen om dit idee tot een hoger plan te tillen.